Noutăți

Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, în colaborare cu partenerii săi, anunță lansarea unei competiții de afișe, dedicate studenților, al cărei obiectiv este să ajute la conștinetizarea și popularizarea conceptului Water-Energy-Food Nexus (WEF Nexus).

Acest concurs se adresează studenților cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, care studiază la universități din România și Olanda. Studenții trebuie să reprezinte conceptul WEF Nexus prin intermediul unor afișe creative.

Participanții au oportunitatea de a câștiga 1.500 de euro pentru creativitatea și contribuția lor la îmbunătățirea înțelegerii conceptului WEF Nexus.

Înscrierile se pot face până pe 9 noiembrie. Câștigătorii vor fi anunțați pe 22 noiembrie.

Mai multe informații AICI EN/RO

                            

 

Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului  din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara împreună cu partenerii săi tradiționali:

TÜV THÜRINGEN KARPAT (partener al TÜV Thuringen Germania), Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Aquatim SA, Retim SA, Asociația Generală a Inginerilor din România - Sucursala Timiș și în colaborare cu Liga Studenților Chimiști din Timișoara

vă invită în ziua de 9 noiembrie 2023, să celebrăm Ziua Mondială a Calității în cadrul Simpozionului on-line CALITATEA – un atu pentru viitor.

În fiecare an, în cea de-a doua zi de joi a lunii noiembrie întreaga lume sărbătorește Ziua Mondială a Calității, data fixată pentru acest an fiind 9 noiembrie 2023. Evenimentul este o ocazie de a focaliza atenția persoanelor, echipelor, organizațiilor non-profit, agenților economici și factorilor de decizie, asupra aspectelor esențiale care vizează îmbunătățirea calității vieții, serviciilor și produselor.

Simpozionul CALITATEA – un atu pentru viitor se adresează elevilor de liceu și gimnaziu, studenților de la ciclurile licență și master, doctoranzilor, cercetătorilor, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar și specialiștilor din mediul economic cu preocupări în tematica evenimentului.

În cadrul manifestării se pot înscrie lucrări originale sau proiecte redactate și elaborate de către:

 • Echipe constituite din elevi (clasele V – XII) coordonaţi de către un cadru didactic (de chimie, ecologie, biologie, fizică sau care predă discipline tehnice și tehnologice în licee și colegii de profil tehnic);
 • Cadre didactice din mediul preuniversitar;
 • Studenți, doctoranzi, cercetători și cadre didactice din mediul universitar;
 • Specialiști și reprezentanți ai mediului economic.

 

Tematica simpozionului CALITATEA – un atu pentru viitor are la bază următoarele subiecte propuse pentru lucrările și proiectele participante: 

 1. Calitatea vieții;
 2. Calitatea mediului;
 3. Calitatea educației;
 4. Calitatea produselor;
 5. Calitatea alimentelor;
 6. Calitatea serviciilor.

Termenul limită pentru înscrierea participanților la Simpozionul CALITATEA – un atu pentru viitor este 3.11.2023, ora 24:00, dată până la care trebuie completat online formularul de înscriere prin accesarea link-ului:

        https://forms.gle/hezi1nqSZDY3T8sw5

Echipa de organizare a evenimentului este constituită din:

 • Prof. dr. ing. Adina NEGREA – coordonator eveniment
 • Conf. dr. ing. Mihaela CIOPEC
 • S.L. dr. ing. Aniela POP
 • CSII dr. chim. biol. Nicoleta NEMEŞ
 • dr. ing. Maria MIHĂILESCU
 • drd. ing. Bogdan PASCU
 • Asist. drd. ing. Ioana BENEA
 • stud. Roxana ALEXANDRU
 • stud. Mihaela GHEORGHESCU

Detalii suplimentare referitoare la organizarea evenimentului, documentele care trebuie completate și trimise se găsesc pe site-ul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului (http://chim.upt.ro/ro/), la Secțiunea NOUTĂȚI. Se vor accepta maxim 3 lucrări elaborate/coordonate de către un cadru didactic.

Lucrările/proiectele elevilor și studenților vor fi jurizate pentru desemnarea celor mai bune prezentări (în format PowerPoint), iar rezultatele jurizării se vor comunica la finalul evenimentului. Lucrările premianților vor fi mediatizate prin postare pe site-ul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului.

Toți participanţii la eveniment vor primi diplome de participare.

Pentru alte informații și detalii organizatorice vă rugăm să ne contactați pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

                       

Perioada de preluare a cererilor de reînmatriculare a fost prelungită până în data de 13 octombrie 2023

  Informatii privind procesul de cazare:   Cazări | Universitatea Politehnica Timișoara

        Pentru studenții din anul I:

 • Procesul de cazare se va desfășura în perioada 18.09-25.09.2023, în intervalul orar 8.00 - 18.00. Recomandăm studenților de anul I să se prezinte în primele 4 zile de cazare, având în vedere faptul că în data de 22.09.2023, vineri, este deschiderea oficială a anului universitar 2023-2024. 
 • Repartizarea locurilor de cazare va fi afișată pe site-ul UPT: http://www.upt.ro/Informatii_cazari_303_ro.html în data de 17.09.2023, iar la avizierul din fața căminului 4C în data de 18.09.2023
 • Studenții de anul I sunt rugați să se prezinte direct la căminul repartizat cu cartea de identitate și o poză de tip buletin
 • La cazare se vor achita următoarele sume: 
 • fondul de cămin: 90-100 lei (în funcție de tipul de cămin), în numerar;
 • taxa de cămin pentru perioada din septembrie și luna octombrie (cumulat, această sumă se poate ridica la aproximativ 265 lei pentru studenții care studiază fără taxă, respectiv la 365 lei pentru cei cu taxă). 

 

 • Studenții care au solicitat cazare, dar pe parcurs s-au răzgândit sunt rugați să trimită un email la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. prin care ne aduc la cunoștință renunțarea la locul de cazare.

 

 • Notă: toate camerele sunt dotate cu frigidere, la solicitarea studenților oferim lenjerie de pat, fiecare cămin este dotat cu bucătării și spălătorii de rufe.

         Pentru studenții din anii superiori (an >=2):

 • Studenții care au efectuat precazarea sunt așteptați la cazare în perioada 18.09 - 25.09.2023, între orele 8.00 - 18.00;
   
 • Studenții care nu au efectuat precazarea mai pot depune cerere pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 21.09.2023, iar repartizarea pe cămine se va afișa în data de 25.09.2023.
   

                                         

LIGA STUDENŢILOR CHIMIŞTI DIN TIMIŞOARA

Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului Timişoara,

Bulevardul Vasile Pârvan Nr.6, Etaj 3, A314

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Web: http://lsct.ro

În perioada 9-19 iulie 2023, Liga Studenților Chimiști din Timișoara în parteneriat cu Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, organizează prima ediție a universității de vară EcoChem Summer University, a cărui scop este de a le arăta elevilor de liceu din clasele a X-a și a XI-a cum se desfășoară o zi din viața unui student la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

            Acest proiect constă într-o tabără de vară, unde elevii vor participa la cursuri și laboratoare în cadrul a 4 subiecte de studiu din domeniul chimiei și mediului și vor fi duși în vizite la două firme partenere din domeniu.

 • „Producerea și stocarea energiilor regenerabile” susținut de domnul Dan Mircea - cadru coordonator al materiilor din domeniul electrochimiei;
 • „Impactul poluării apei, aerului și solului asupra alimentelor” facilitat de domnul Ordodi Valentin - cadru didactic coordonator al materiilor din domeniul automatizărilor și ingineriei produselor alimentare;
 • „Deșeurile și cei 3R (Reducere, Revalorificare, Reciclare)” susținut de domnul Negrea Petru;
 • „Chimia în artă” facilitat de domnul Lazău Radu – cadru didactic coordonator al materiilor din domeniul materialelor oxidice.

În programul liceenilor vor fi prevăzute și activități în cadrul cărora aceștia vor avea ocazia să socializeze și să se simtă bine.

Participanții vor beneficia atât de baza materială a facultății, cât și de cea a Universității Politehnica Timișoara, fiindu-le asigurată cazarea în căminele UPT și trei mese pe zi la cantina universitară. La sosire vor primi un goodiebag și vor avea parte de multe alte surprize pe perioada întregului proiect.

            Înscrierile se fac până în data de 18 iunie, completând formularul:

https://forms.gle/oNSLJMsEi1ojqcZQ6

Documentele necesare pentru participarea la proiect sunt:

 • Copie după buletin (carte de identitate);
 • Adeverință din partea instituției de învățământ care atestă calitatea de elev în clasa a X-a sau a XI-a a aplicantului în anul școlar 2022-2023;
 • Fotografie de profil (format .jpeg 3/4);
 • Formularul de acord a prelucrării datelor cu caracter personal (GDPR);
 • Acord parental (semnat de părinte/tutore, pentru aplicanții minori) sau declarație pe proprie răspundere (semnată de aplicant, pentru aplicanții care au 18 ani împliniți);
 • Adeverință medicală care atestă faptul că participantul este clinic sănătos;
 • Regulamentul proiectului semnat de către reprezentantul legal al participantului pe fiecare pagină și scanat.
 • Aviz epidemiologic; (se va aduce în prima zi, la sosirea participantului la cazare)

Toate documentele (cu excepția avizului epidemiologic) se încarcă în secțiunile aferente din formularul de înscriere, la completarea lui.

Participarea este GRATUITĂ, locurile sunt LIMITATE!

Date de contact:

Alexandru Roxana – Președintele Ligii Studenților Chimiști din Timișoara

Nr. telefon: 0732968404

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea./Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Mulțumim finanțatorilor-

Fundația Alber, parte a grupului Alber Holding și

Vivalia real estate group,

pentru finanțarea acordată care face posibilă realizarea acestui proiect.

De asemenea, mulțumim Universității Politehnica Timișoara pentru finanțarea cazării participanților.

 

 

                                                                 

 

UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA participă în aceasta perioadă la cercetarea EUROSTUDENT VIII. 

Rugăm studenţii UPT să completeze chestionarul primit pe adresa de e-mail. 

 

Care sunt veniturile medii ale unui student român? Care sunt caracteristicile generale ale unui student care ia bursă? Ce proporție a studenților lucrează în timpul facultății și în ce fel le afectează acest lucru experiența de studiu?  

 

La aceste întrebări și multe altele încercăm să găsim răspunsul în perioada mai-iunie 2023, când are loc o cercetare amplă privind condițiile de viață şi de studiu ale studenților din România, prin intermediul chestionarului EUROSTUDENT VIII. 

 

EUROSTUDENT este o cercetare transnațională care are ca obiectiv principal colectarea de date despre condițiile sociale și economice ale studenților din Europa, în aproximativ 30 de țări. Studenții sunt întrebați despre condițiile lor de viață şi de studiu, bugetul de timp alocat activităților educative, situația pe piața forței de muncă, veniturile și cheltuielile, dar și despre internship-urile și mobilitățile internaționale realizate. Datele naționale sunt apoi centralizate la nivel european și prezentate comparativ. Implementarea națională a studiului este coordonată de Ministerul Educației (ME), prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – Unitatea de Cercetare în Educație (CNPEE-UCE). 

 

Dacă ești student la licență sau la masterat într-o universitate de stat sau privată, vei primi prin e-mail în această perioadă o invitație pentru a completa chestionarul EUROSTUDENT, pe care te rugăm să nu o ignori, fiind o oportunitate utilă să-ți faci vocea auzită și să oferi decidenților politici informații relevante cu privire la viața de student din România!  

 

Mai multe detalii despre studiu, precum și rezultatele valurilor precedente de implementare, sunt disponibile la adresele http://eurostudent.uefiscdi.ro/, https://www.eurostudent.eu/ și https://database.eurostudent.eu/drm/.